Het favoriete boek van….

De huidige periode leent zich er ook goed voor om eens een nieuw boek te lezen. Als inspiratie voor een mogelijk volgend boek deelt ieder van onze team  zijn of haar favoriete boek. en legt je uit waarom je het zou moeten lezen.

Ontdek je sterke punten 2.0 – Tom Rath

Tjeerd den Boer

Waar gaat het over:

Iedereen let op wat hij of zij fout doet. Teams bouw je met talent. Dit boek gaat je voor altijd doen inzien hoe je dat kan doen.

Waarom juist dit boek:

Het is een boek waar ik in thuis kwam.  Ik ben in mijn leven te vaak afgerekend op fouten en hoorde dan wat ik niet kon… En ik weet het, dat is best veel. Maar ik heb ook echt heel veel wat ik wel kan en nog heel goed ook!! Talent dus.. Talent ontwikkelen geeft mij trots, plezier, zelfvertrouwen en mijn omgeving heeft mij dan meer nodig dan ooit. Dit boek heeft mijn leven en inzicht in gedrag van mensen echt beïnvloed meer dan welk ander boek dan ook. Het is zo fundamenteel en was dus achteraf heel goed geweest voor elke leraar om dit te weten. Mijn talent had ik nog verder kunnen exploreren van jongs af aan…


De nieuwe fiets – Dirk Jan Roeleven

Jan Bouw

Waar gaat het over:

Een Italiaanse fietsenmaker repareert gratis de racefiets van een gestrande Nederlander. Deze fietser belooft dan plechtig dat hij ooit terug zal terugkomen om een nieuwe (handgemaakte) Cucchietti-fiets te kopen. En dat hij dan op deze nieuwe fiets over de Alpen naar huis zal rijden. Solo.

Twaalf jaar later lost hij die belofte in.

Waarom juist dit boek:

Op zijn tocht over de Alpen komt hij zichzelf tegen. Mentaal en fysiek. Het boek gaat over doorzetten maar ook hoe ga je om met teleurstellingen in je leven. De schrijver denkt na over zijn leven tot nu toe en verwerkt tevens het vroege overlijden van zijn vader. Voor mij is het boek een prachtige vorm van identificatie. Ik ken de schrijver persoonlijk en heb net zoals hij een grote voorliefde voor (goede) muziek, sport en romantiek. Het jongetje in de man..

Humor, soms slikken en heel veel herkenning….

(ps. dit voorjaar was Dirk Jan nog in de DWDD samen met Stef Bos die het book de hemel in prees. Het leverde hem een enorme herdruk op)


Oorsprong – Dan Brown

Sandra van de Mheen

Waar gaat het over:

Robert Langdon (hoofdpersoon) wordt uitgenodigd voor de onthulling een belangrijke wetenschappelijke ontdekking. Een flamboyante miljardair heeft de avond georganiseerd om zijn ontdekking wereldkundig te maken, maar wanneer de avond in chaos afloopt dreigt zijn ontdekking voor altijd verloren te gaan. De hoofdpersoon moet in een race tegen de klok, de ontdekking van de miljardair vinden, voordat hun gevaarlijke tegenstander met machtige vrienden hen voor is.

Waarom juist dit boek:

Het boek is gebaseerd op historische en wetenschappelijke feiten die verweven worden met een spannend fictief verhaal. Juist dit boek vertaalt zich naar hetgeen ik energie van krijg in zowel mijn werk als privé. Op basis van mijn ervaring, en opgedane kennis nieuwe strategieën (zakelijk) of hobby’s (privé) ontwikkelen die zorgen voor een portie goede spanning.


Mijn dinsdagen met Morrie – Mitch Albom

Harry Schouten

Waar gaat het over:

Student ontmoet zijn favoriete, terminaalzieke professor in de Sociologie  weer na 16 jaar en ze bespreken samen het leven met al haar facetten: Huwelijk, Familie, Dood, Ouder worden, Praten over emoties etc.

Waarom juist dit boek:

Dit boek haalt mij uit mijn dagelijkse, snelle leventje en brengt het weer in perspectief vab wat nu echt belangrijk is in het leven. Schrijver/Student Mitch Albom is een zeer geslaagd sportverslaggever in Amerika en bij elk bezoek aan zijn zieke professor wordt hij humaner, rustiger en zoals hij zelf schrijft ‘een prettiger mens’. Onwaarschijnlijk mooi boek, wat ik meer dan 75x cadeau heb gegeven aan vrienden, deelnemers, ex-collega’s.


Black Box Thinking – Matthew Syed

Rob van Westing

Waar gaat het over:

Een geweldig boek (Engelstalig) waarin een vergelijk wordt gemaakt hoe bepaalde sectoren leren van fouten of fouten juist buiten de aandacht proberen te houden. Met soms schrijnende gevolgen! Het meest interessante moet dan nog komen. Er blijkt een heel menselijk psychologisch (defensie-)mechanisme aan ten grondslag te liggen. Dat inzicht gaat je leiden naar heel veel aha-momenten, ook op kleinere schaal!

Waarom juist dit boek:

Vanaf het begin van mijn professionele loopbaan heeft menselijk gedrag me geboeid. Waarom doet men wat men doet, waar komt dat gedrag vandaan? Hoe herken ik patronen? In mijn leidinggevende rollen, als consultant en in de rol van trainer heb ik dagelijks enorm veel kansen om te observeren. Dit boek laat mooi zien hoe, ook op meta- en mesoniveau, psychologische mechanismen een enorme impact op onze denken, handelen en daarmee op de maatschappij hebben.


De chimp paradox – Dr Steve Peters

Antonie de Kok

Waar gaat het over:

Het boek legt op hele begrijpelijke en toegankelijke wijze uit hoe onze hersenen werken en waarom we doen wat we doen, zowel positief als negatief.

Waarom juist dit boek:

Vanuit mijn opleiding tot counselor en mijn interesse in psychologie vind ik de hersenen en het gedrag van mensen fascinerend. Waarom doen mensen wat ze doen of juist niet en hoe komt dat dan. In dit boek wordt precies en toegankelijk uitgelegd wat er in je hoofd gebeurd middels een krachtige metafoor. Ook staan er handvatten en tips in die je kunnen helpen met zaken waar je tegenaan loopt bij jezelf of bij anderen. Iedereen zou in ieder geval de basis hiervan moeten weten en daardoor bij zichzelf gaan herkennen. Alleen dat al gaat rust en ruimte te creëren voor jezelf (en voor anderen). Dus lees het boek en maak kennis met je chimpansee, je mens en je computer.


De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Liesbeth den Hollander

Sinds twee jaar heb ik luisterboeken ontdekt via de bibliotheek app. Wat een uitvinding! Zo kan ik wandelen of klussen en tegelijk en boeken luisteren. Er zijn heel veel mooie boeken die ik de afgelopen tijd heb geluisterd maar dit is het boek waar ik nog heel vaak aan denk.

Waar gaat het over:

Het boek gaat over de mensheid en de vraag of mensen geneigd zijn het goede of het slechte te doen. In het licht van onze trainingen Denken in mogelijkheden of in problemen super interessant. Vanaf 1900 zijn er telkens onderzoeken gedaan die voor de analyse van de mensheid zijn gebruikt. Wereldberoemde onderzoeken waar ik allemaal wel eens van gehoord had.  Vanuit die onderzoeken zijn conclusies getrokken en daarmee is de mensheid vaak beoordeeld. En nieuws is het pas als er schokkende uitkomst gecommuniceerd kan worden.

Waarom juist dit boek:

Wat super interessant is is dat Rutger de onderzoeken nogmaals bekijkt en de uitkomsten in een heel ander daglicht zet. En wat blijkt? De mens is zo slecht nog niet. De meeste mensen deugen! Waar we met zijn allen wel altijd toe geneigd zijn is stil te staan bij de afwijking en daar conclusies aan verbinden. En dat herken ik dan meteen weer in mijn dagelijkse gedrag. Ik zeg niets over dat mijn twee puber kinderen heerlijk hebben gekookt maar benoem spontaan dat de keuken een enorme zooi is. Wat een gemiste kans om te complimenteren. Ik zeg; dit boek is  een echte aanrader!


Het slimme lichaam; Hoe onze zintuigen onze keuzes beïnvloeden – Thalma Lobel

Eveline de Jong

Waar gaat het over:

Wat onze zintuigen waarnemen, beïnvloedt ons in alles wat we doen. Kleur, temperatuur en geur maar ook gewicht, contrast, textuur – alle fysieke prikkels beïnvloeden ons elke dag. In dit boek wordt wetenschappelijk onderzoek naar embodied cognition toegankelijk gemaakt. Een groot deel van de wereld registreren we heel bewust via onze zintuigen. Maar we worden ook onbewust op allerlei verbijsterende manieren beïnvloed door de lichamelijke ervaringen die onze zintuigen doorgeven. Dit boek laat je de effecten zien van zintuiglijke beïnvloeding en geeft je tips hoe deze in je dagelijks leven te gebruiken.

Waarom juist dit boek:

Dat we elkaar bewust en onbewust beïnvloeden, dat wist ik uiteraard al als gedragstrainer. Zowel in mijn werk als privé zet ik mij in om middels deze kennis het verschil te maken. Doel is mensen laten groeien in communicatie en contact. Het Slimme Lichaam is ongekend als je het hebt over onbewuste beïnvloeding. Alle conclusies zijn gebaseerd op herhaaldelijk wetenschappelijk onderzoek en zo vertaald dat je er praktisch mee aan de slag kan. Veel van de zintuigelijke prikkels duren maar kort. Echter, de effecten of beslissingen die teweeg worden gebracht, kunnen wel langdurige consequenties hebben. Ze zijn van invloed op ons gedrag bij een (zakelijke) afspraak en kunnen een rol spelen in onze effectiviteit tijdens een vergadering. Na het lezen van dit boek zal je nooit zomaar een glas ijskoud water aan een klant geven, zelf op een zachte stoel gaan zitten tijdens een onderhandeling of die belangrijke offerte op 80 grams A4 papier versturen.


De Smaak van de Wadden – Annette van Ruitenburg & Ruth de Ruwe

Judith Swart

Waar gaat het over:

De schrijfsters maken een tocht langs het Werelderfgoed de Waddenzee en de eilanden die daar liggen en ze hebben veel mensen ontmoet die een verhaal te vertellen hebben, over natuur, avontuur, cultuur en geschiedenis en ze hebben bijzondere waddenproducten geproefd waarmee de restaurants heerlijke gerechten bereiden.

Waarom juist dit boek:

Het is een heerlijk boek met mooie indrukwekkende foto’s en veel bijzondere wetenswaardigheden over ieder eiland specifiek (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottum).  Ook de bijzondere recepten van de chef-koks welke als voedingsbodem het Wad en de zee èn het eiland gebruiken. Als wij op vakantie gaan met onze zeilboot richting de Waddeneilanden, pak ik het boek er weer bij voor een vleugje Wadden en een voorproefje van wat me te wachten staat, ultieme ontspanning en genieten.