Gemotiveerd blijven als je thuis werkt; wat maakt het lastig en wat kun je doen?

We zitten al bijna een jaar in de Corona crisis en steeds meer mensen vinden het lastig gemotiveerd en positief te blijven. Een klant van me wees me op een artikel van Harvard Business Review (hier) over hoe je team te leiden in deze periode. Dit is een mooi artikel vanuit het perspectief van de manager. Als aanvulling daarop gaan we in dit artikel kijken wat je zelf kan doen om zo gemotiveerd en positief mogelijk te blijven.

 

Je interne batterij

Je zou kunnen stellen dat ieder van ons een soort interne batterij heeft. Als je batterij voldoende vol is dan gaat het meestal goed met je. Je kan je nog steeds ergens vervelend over voelen, maar dat kan je dan makkelijker loslaten. In je leven heb je dingen die je energie kosten. Die maken dat je batterij leger wordt. Die kosten je meer energie dan ze je opleveren. Aan de andere kant heb je dingen die je energie opleveren. Daar wordt je blij van. We hebben het hier zowel over activiteiten als over gedachten en gevoelens. Het verschilt per persoon of iets energie kost of levert. Voor iemand die graag fietst kost een paar uur fietsen fysiek energie, maar het goede gevoel en de prestatie levert meer energie op dan het gekost heeft aan inspanning. De batterij wordt voller. Voor iemand die een hekel aan fietsen heeft is het juist andersom.

Wat maakt het lastig gemotiveerd te blijven

Laten we eerst een samen kijken naar een paar redenen waarom het nu lastiger is je motivatie en positiviteit vast te houden. Redenen die je energie kosten. We noemen een paar grote redenen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken. Dit kan ook nog van persoon tot persoon verschillen.

De sleur van de dag

Door de Corona maatregelen en het vele thuiswerken lijken de dagen voor veel mensen elke dag hetzelfde. Ontbijten, achter de computer, werken, lunch, verder werken, diner en dan tv kijken, sporten en/of verder werken. De varieteit en natuurlijke onderbrekingen die we toch vaak in ons werk hadden is (grotendeels) verdwenen.

Weinig leuke dingen te doen

Buiten werken is er weinig te doen. Veel dingen die je in je vrije tijd deed (en die hielpen in ontspannen en het opladen van de batterij) kunnen nu gewoon niet.

Geen heldere einddatum

We zijn ondertussen al een jaar onderweg en we weten gewoon niet wanneer dit voorbij. Waanneer kunnen we ons “normale” leven weer oppakken? Wanneer kunnen we weer leuke dingen doen? We kunnen als mensen minder goed met die onzekerheid en onduidelijkheid omgaan. Dat kost energie.

Gebrek aan sociale contacten

We zien collega’s, vrienden, familie en zelfs andere mensen veel minder dan voorheen. De mens heeft behoefte aan sociale (en fysieke) interactie. Dit is voor de meesten een goede manier om onze batterij op te laden. We lijden er onder dat we dit nu niet of veel minder hebben. Helaas is online daar een hele schamele vervanging van en kost vaak energie.

Waar doe ik het voor?

De huidige situatie kun je ook een soort gevoel van doelloosheid en nutteloosheid geven. Waar doe ik het allemaal voor en wat is het nut nu? Dit soort gevoelens hebben ook veel impact op je motivatie en vreten energie.

Wat dan wel?

Laten we nu eens samen kijken naar een aantal tips die je kan toepassen om je motivatie en mentale gesteldheid te verbeteren en je batterij op te laden.

Bewegen

Je bestaat uit lichaam en geest. Je functioneert het beste als beide in balans zijn en gelijkmatig “belast” worden. Geestelijke belasting heb je voldoende gedurende je dag, maar hoe zit het met je lichamelijke belasting. Zorg dat die ook goed is. Beweeg dus elke dag. Dit kan een wandeling zijn, maar zorg ook dat je regelmatig een matig tot intensieve belasting hebt. Juist nu. Dit kan je al bereiken door wat steviger te fietsen of te wandelen, maar ook door te sporten. Dit kan buiten of binnen. Er zijn bijvoorbeeld diverse apps die je een HITT workout van 7 minuten laten doen. Dat is al een prima belasting. Je zult ervaren dat door intensiever te sporten je geestelijk beter in je vel komt.

Tijd voor jezelf

Het risico van thuiswerken is dat je hele dagen achter je computer zit en niet voldoende pauzes neemt. Daarmee belast je jezelf geestelijk behoorlijk. Zie het als een hardloper die maar blijft hardlopen terwijl hij/zij moe wordt. De prestaties en motivatie worden minder en blessures kunnen ontstaan. Dat werkt ook zo met maar blijven doorwerken. Neem dus ruime pauzes en ga dan ook echt weg van je werkplek.

Doelen en prioriteiten stellen

Bepaal aan het begin van de dag of het einde van de dag ervoor wat je vandaag wil doen. Wees realistisch met wat je wil doen en bepaal 2-3 doelen die je vandaag wil behalen. Dat geeft structuur en richting. Dat zorgt daarmee ook dat je je tijd “verspilt” met van alles en niets door de dag. Het is belangrijk niet teveel te plannen. Door vervolgens je planning en doelen te halen zal je een beter gevoel krijgen dan als je heel veel wilde doen en dingen niet af hebt gekregen.

Swallow the frog

Het principe van swallow the frog is dat je eerst aanpakt waar je tegenop kijkt of geen zin hebt en wat toch moet gebeuren. Door dat eerst aan te pakken bereik je 2 dingen. Als het klaar is ben je blij dat het gedaan is. Het tweede is dat als je het gaat uitstellen je er tegenaan blijft hikken en geestelijk mee bezig blijft. Dat helpt natuurlijk niet. Voor mensen die hier meer over willen weten is er ook een boek met deze titel.

Successen vieren

Vier het behalen van je doelen (die je bepaald had) of andere succesjes gedurende de dag en beloon jezelf. Dit kan op allerlei manieren. Bv door even tijd voor iets te nemen wat je leuk vind om te doen of iets lekkers of juist iets heel anders. Je kan hier vast zelf leuke dingen voor bedenken. Dit klinkt simpel, maar geeft je geestelijk elke keer weer een kleine boost.

Accepteer zaken

Dingen zijn niet altijd wat we willen. Misschien komt er op een dag niets uit je handen of ben je aan het piekeren. Accepteer dan wat is. Als je er invloed op hebt neem dan actie. Je kan bv als er niets uit je handen komt accepteren dat dat zo is en besluiten dan maar even iets anders te doen of alleen het noodzakelijke voor de dag te doen en dan iets anders te gaan doen. Als je geen invloed hebt kun je het beter loslaten. Als je dat lastig vindt kun je er ook voor kiezen om bv 20 min er over te piekeren en het daarna af te sluiten. Kader je pieker tijd in ieder geval af. Zie ook dit artikel over loslaten en controle.

Dingen doen die een verschil maken

We zitten nu veel thuis en doen niet zoveel. Iets wat je energie en een boost kan geven is iets gaan doen wat echt verschil maakt. Je kan hierbij bv denken aan vrijwilligerswerk, mensen in de buurt helpen, een online platform helpen of iets heel anders. Denk er zelf maar eens over na wat je kan doen. Ook jij kunt een verschil maken. Het mooie aan dit soort dingen doen is dat je anderen helpt en je ook een goed gevoel over jezelf krijgt. Het mes snijdt dus aan 2 kanten.

Leuke dingen plannen

Ook al kan heel veel niet, toch zijn er nog dingen die wel kunnen. Plan dingen die je leuk vindt om te doen. Dit kan van alles zijn. Wandelen in de natuur met een bekende en een koffie to go halen of zelf meenemen, sporten met iemand, even mensen kijken in het park of wat dan ook. Wees creatief en ga dingen doen die je energie geven.

 

De bovenstaande tips zijn tips die voor de meeste mensen werken. Als je het voor jezelf nog verder wil onderzoeken en personaliseren ga dan eens inventariseren wat jou energie brengt en je energie kost. Hou gewoon een tijdje bij wat je zoal doet en beoordeel het met een + of – op energie per categorie. Als je verder wil gaan kun je zelf meerdere plussen of minnen zetten als het je veel oplevert of kost.  Als je dit zo een goede inventarisatie hebt gedaan zorg dan dat je elke dag in ieder geval voldoende dingen doet die je een + opleveren. Dit kunnen natuurlijk meerdere kleine plusjes zijn of een paar hele grote als je maar een + over de dag overhoudt (of in ieder geval geen grote -) Op die manier kun je je batterij zo goed mogelijk opladen en opgeladen houden en voel je je dus veel beter dan als je batterij leeg is of leeg raakt.
Je kan natuurlijk niet alles met een – niet meer doen, maar wel waar mogelijk andere keuzes maken of die activiteiten verminderen. Door meer tijd aan je + activiteiten te besteden zul je je nog beter gaan voelen.

Succes met het tweaken en opgeladen houden van je batterij!