5 tips om na je vakantie weer scherp aan de slag te gaan

Ondanks alle Corona perikelen komt de vakantie snel dichterbij voor veel mensen. Ongeacht of je gewoon (rondom) huis blijft, in Nederland op vakantie gaat of naar het buitenland gaat is het belangrijk te zorgen dat je even los komt van je werk. Dit zorgt er voor dat je geestelijk fit en scherp blijft. Belangrijk om goed te blijven presteren en lekker in je vel te zitten. Zowel privé als op je werk. In deze blog geven we je 5 tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Manage verwachtingen van collega’s en klanten vooraf:

Stuur ongeveer een week voordat je weggaat een mail naar interne en externe mensen waar je veel contact mee hebt waarin je aankondigt dat je over een week op vakantie gaat en of er nog zaken zijn die voor de vakantie af moeten.

Je bereikt hier 2 dingen mee. Enerzijds weet je waar eventuele prioriteiten voor je vakantie liggen. Anderzijds weten de anderen nu dat je op vakantie gaat en wanneer. Het effect daarvan is dat ze je minder snel zullen mailen of bellen in je vakantie. Manage dus de verwachtingen.

2. Bepaal vooraf hoe je omgaat met telefoon, SMS en mail

De ene persoon sluit zich op vakantie helemaal af. De ander vindt het prettig om juist vinger aan de pols te houden en e.e.a. te blijven scannen. Als je los wil komen van je werk tijdens je vakantie is het wel handig je mail zo min mogelijk in te kijken en niet (teveel) te bellen en appen. Juist door niet met je werk bezig te zijn tank je namelijk weer bij. Iets wat je na de vakantie nodig hebt om weer goed en fris aan de slag te gaan. Bijkomend effect als je toch op mail reageert is dat mensen daarop vaak ook weer reageren en verwachten dat je je mail dan ook regelmatig leest.

Als je toch indien nodig bereikbaar wil zijn zijn er diverse tactieken om dit te doen met een minimum aan impact.

Zelf maak ik bijvoorbeeld altijd duidelijk in mijn Out of Office en in mijn voicemail dat ik op vakantie ben en dat indien iemand mij toch nodig heeft hij mij een SMS moet sturen waarop ik zal reageren. Mijn ervaring is dat ik heel weinig “spoed SMS-jes” krijg en dus een goede ongestoorde vakantie heb.

3. Houd je aan je telefoon/mail/SMS plan

Zeker de eerste dagen is het vaak lastig om los te komen. Het is dan extra belangrijk om je aan het plan te houden. Als je geen mail wil lezen zet de mail dan uit op de smartphone/tablet/notebook. Als je een voicemail hebt waarin je zegt dat mensen je moeten appen als het dringend is neem dan de telefoon ook niet op als er zakelijke gesprekken komen. Als jij je er niet aan houdt dan kun je ook niet verwachten dat je plan gaat werken.

4. Geef jezelf de tijd te “detoxen”

Je besteedt normaal veel tijd aan je werk en op je vakantie niet. Voor de ene is dat een soepele overstap. De ander heeft daar meer tijd voor nodig. Soms heeft het ook nog impact op je humeur en de sfeer als je met anderen bent. Realiseer je dat hoewel het niet leuk is dat normaal is. Je hersenen en alle stofjes die normaal vrij komen zijn ontregeld en daardoor voel en doe je vaak anders. Meestal is dat binnen een paar dagen over. Geef jezelf de tijd en accepteer dat dat zo is. Je kan hier ook in de planning en met eventuele reisgenoten rekening mee houden door de eerste dagen juist wel of juist niet dingen te doen en zo optimaal aan de vakantie te “wennen”.

5. Neem eens de tijd om vooruit te denken voor je werk

Na de vorige tips klinkt dit misschien raar, maar zeker bij een vakantie van een paar weken is het ook een mooi moment om eens na te denken over je zakelijke toekomst, ambities en richting.

Na een aantal dagen zul je merken dat je afstand van je werk hebt genomen. Daardoor kijk je er anders naar dan wanneer je er midden in zit. Je kunt nu van een afstandje kijken naar jezelf en je zakelijke ambities, dromen en richting. Maak daar dus een paar keer even tijd voor om voor jezelf te bepalen wat je wil. Je kan dit ook opschrijven en dan daar later weer naar terug kijken. Op die manier kom je vaak tot een mooi plan waar je je de komende periode op wilt focussen binnen je baan, functie of carrière. De mooiste ideeën ontstaan vaak tijdens vakanties.

Door deze tips toe te passen zorg je er voor dat je optimaal bijtankt in je vakantie. Dat is niet alleen in jouw belang, maar ook in het belang van je baas. Daardoor wordt je namelijk weerbaarder en sta je de komende periode sterker in je schoenen. Juist na de zomervakantie zijn er minder vrije dagen dan in het voorjaar en werken veel mensen (bijna) aaneengesloten door tot de kerst. Het is dus in ieders belang dat jij een mooie en fijne vakantie hebt. Geniet er van en tot na de zomer!

Last but not least…

Als jij nog aanvulde tips hebt mail me dan op adk@bitraining. Dan zal ik ze aan deze blog toevoegen zodat iedereen ze kan gebruiken.