Overtuig medewerkers om vitaler te leven

Zeg tegen een medewerker dat hij een fiets moet kopen en meer moet bewegen. Grote kans dat hij denkt: ‘waarom zou ik?’. De kunst is om ze zichzelf te leren overtuigen. Dat de medewerker zegt: ‘ik geloof dat het goed is dat ik meer ga bewegen’. Een vitale medewerker betekent ook méér dan fysieke fitheid. Hoe stimuleert u medewerkers vanuit hun eigen overtuiging tot verandering?

Volgens mij zit permanente gedragsverandering op overtuigingsniveau. Er is een reden voor keuzes die mensen maken. Waarom iemand ‘ja’ zei tegen zijn baan. Dat is doorgaans niet om KPI’s te behalen. Er is niets mis met sturen op KPI’s, maar managers zouden hun best moeten doen om meer inzicht te krijgen in de drijfveren en talenten van hun medewerkers. Want zij besloten vanuit hun eigen overtuiging om bij jou te komen werken.

Talenten maken vitale medewerkers

Maar wat heeft talent met vitaliteit te maken? We werken om te leren. Iemand die energie krijgt van zijn werk, omdat hij zijn eigen doelen behaalt en zijn talenten kan gebruiken, zal productiever zijn dan iemand die met nul komma nul motivatie op de werkvloer staat omdat hij geen ontwikkelingskansen krijgt. Benutte talenten maken dus vitale en gelukkige medewerkers. Het is niet moeilijk om talent te herkennen en om feedback op overtuigingsniveau te ontwikkelen. Een performance- en talentgericht coachen in één voer je al in vijf minuten.