Tips voor plezierig netwerken

Netwerken: spannend en moeilijk? Zo’n gelegenheid waar je niemand kent en waar je je aardig verloren kunt voelen, alleen met een kopje koffie. Aan het einde ben je blij dat je naar huis kunt. Je hebt niemand gesproken, niemand leren kennen waar je energie van krijgt of waar je wellicht iets mee kunt in de toekomst. De volgende keer sla je mooi over, denk je.

Waarom is netwerken toch zo belangrijk?

Netwerken kan bijzonder succesvol zijn en je voor de langere termijn waardevolle relaties opleveren. Nieuwe opdrachten, oplossingen voor vraagstukken, gratis advies en misschien wel nieuwe vrienden, de succesvolle netwerker zal je vertellen dat het dit allemaal heeft opgeleverd. Nog een keer proberen?

Met de volgende tips wordt jouw volgende netwerkbijeenkomst een stuk zinvoller:

  • Bekijk welke netwerkbijeenkomsten er zijn. Zoek uit welke voor jou de meest geschikte is.
  • Kleed je naar de gelegenheid. Een netwerkbijeenkomst is zakelijk, kleed je daar ook naar.
  • Bereid je voor. Wanneer mogelijk vraag dan de deelnemerslijst op en bekijk op LinkedIn wie het zijn. Welke mensen zijn mogelijk interessant voor je om aan te spreken?
  • Zorg dat je op tijd bent! Niets zo onprofessioneel dan wanneer je te laat binnen komt.
  • Kijk om je heen. Wie staat er alleen? Welk groepje heeft een ‘open’ uitstraling? Durf erop af te stappen!
  • Een goede, korte (!) pitch is erg belangrijk. Een netwerkbijeenkomst is niet bedoeld om een half uur bij één persoon te blijven staan. Probeer in max 1 minuut jouw propositie te vertellen. Ga ervan uit dat je gemiddeld 5 minuten met iemand spreekt.
  • Prent jezelf in dat je er niet bent om jouw dienst te verkopen, maar om kennis te maken met mensen voor wie je in de toekomst wellicht ooit iets kunt betekenen. Stel dus vragen en toon werkelijke interesse in degene die voor je staat. Waar zou jij deze persoon eventueel mee verder kunnen helpen?
  • Kies ervoor om een paar keer naar dezelfde netwerkbijeenkomst te gaan. Zo bouw je een band op met je nieuw verworven relaties.
  • Wanneer je iemand hebt ontmoet die interessant is, wissel visitekaartjes uit. Vraag eventueel toestemming voor een vervolggesprek. Neem na de bijeenkomst contact op. Ook als je niets voor diegene kunt betekenen: voeg hem/ haar toe op LinkedIn en bedank voor het aangename gesprek.
  • Houd je contacten warm. Zo nu en dan een belletje of mailtje zorgt ervoor dat je in het vizier blijft.

Onderhoud je bestaande netwerk

Naast het opbouwen van een nieuw netwerk is het natuurlijk ook belangrijk om contact te houden met je bestaande netwerk. Feliciteer met een verjaardag of nieuwe baan, reageer op een update op LinkedIn, Facebook of Twitter. Op het moment dat iemand, of een persoon uit zijn/ haar netwerk iets nodig heeft wat jij levert, dan ben je top of mind.

Let op; niets van dit alles werkt als je het niet doet met oprechte interesse. Mensen prikken feilloos door onoprechtheid heen. Wees open, actief, vriendelijk en geïnteresseerd. Mensen kopen het liefst van iemand die ze vertrouwen en aardig vinden.

Succes en vooral, veel plezier!