7 Boerenwijsheden

7 Boerenwijsheden

Zoek iemand die niet op je lijkt, doe iets wat je leuk vindt, durf van de weg af te gaan en hou het één seconde langer vol dan de ander. Tips die onder andere Jonnie en Thérèse Boer deelden tijdens de Business Meeting.

Smaakvolle Business Meeting in De Librije

Het was een inspirerende middag, die we samen met 70 van onze klanten en Jonnie en Thérèse Boer van de Librije, mogen beleven. Het boek ‘Boerenwijsheden’ van Tjeerd den Boer en Niels van Rees stond deze dag centraal. De 7 smaken uit dit boek, die elk staan voor een leiderschapskwaliteit, waren overal terug te zien en te proeven. Bitter, zuur, zoet, zout, umami, vet en 3D. Welke ‘boerenwijsheden’ hebben we deze dag geleerd? Jonnie en Thérèse Boer deden een boekje open over hun 3*** High Performance Organisatie en de lessons learned. Zeven smaken, zeven waardevolle lessen die we hier met je delen. Doe er je voordeel mee.

Het DNA van de Librije en de kenmerken van een HPO organisatie

De Librije in Zwolle presteert dagelijks op fascinerend hoog niveau en draagt al meer dan 10 jaar onafgebroken de erkenning van drie Michelin sterren. Voldoet de Librije aan de succesfactoren en de kenmerken van een High Performance Organisatie? Tijdens de Business Meeting hadden wij het genoegen om kennis te maken met de ideeën van Jonnie en Thérèse Boer over HPO management en kregen onze relaties de kans het DNA van De Librije te ontrafelen. Verrassend open en kwetsbaar spraken zij over de pieken en de dalen van de Librije. Opvallend is het complementaire karakter van het koppel. Jonnie kan iets wat Thérèse niet kan, namelijk koken, en Thérèse kan iets wat Jonnie niet kan, namelijk de bediening aansturen. Hoewel Jonnie dat met een glimlach in twijfel trekt, geven ze toe dat ze elkaar goed aanvullen.

Durf van de weg af te gaan

Jonnie Boer – Driesterrenchef De Librije

Nooit concessies en talenten kietelen

Doe nooit concessies op je kwaliteit en luister naar je klanten is een motto die ze beide dragen. Goed personeel vinden dat aansluit bij deze mentaliteit is lastig in de horeca. Elk detail maakt het verschil. Werken in deze drie sterren zaak is met recht topsport te noemen en dat is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Thérèse geeft aan dat ze de talenten die ze in huis hebben koesteren en ‘kietelen’ met nieuwe uitdagingen. Andersom moet je ook mensen laten gaan op moment dat er niet voldoende uitkomt.

7 Boerenwijsheden

Na het interview met Jonnie en Thérèse zijn we de theorie van het boek ‘Boerenwijsheden’ ingedoken en hebben we de succesfactoren en kenmerken van een HPO organisatie onder de loep genomen. In het boek wordt hier uitgebreid over gesproken. Voor nu vast zeven boerenwijsheden die direct toepasbaar zijn in je eigen organisatie. Veel succes!

 1. Er is geen beste managementstijl. HPO managers hebben stijlflexibiliteit, afhankelijk van de situatie.
 2. Leer je leiders elke dag feedback te geven.
 3. Je medewerkers motiveren tot willen, niet tot moeten.
 4. Blijf continu verbeteren, vernieuwen én verlies daarbij het basisconcept niet uit het oog. Zoals bij De Librije blijft, naast alle innovaties, smaak x beleving, hét concept.
 5. Ga lange termijn samenwerkingen aan en zorg daarmee voor continuïteit in de organisatie. In geval van De Librije zijn dit de samenwerkingen met bijvoorbeeld KLM, Holland America Lijn en de kruidenpotjes van Euroma met Originals Spices.
 6. Afhakers winnen nooit, winners haken niet af.
 7. Ken je mensen en hun talenten. Hussel in de organisatie en ontdek waar iemand het beste tot zijn recht komt.

Nice to know

Dr. André de Waal MBA is academisch directeur van het HPO center en expert op het gebied van High Performance Organisaties, Prestatie management en High Performance Partnerships. Het boek ‘Boerenwijsheden’ is recentelijk opgenomen in de officiële literatuurlijst van het HPO Center.

Quotes Jonnie

Tot besluit delen we nog een aantal quotes van Jonnie.

 • In mijn keuken wordt er niet geschreeuwd
 • Geef je mensen hun eigen verantwoordelijkheden en die leggen weer verantwoordelijkheden bij hun mensen.
 • Durf af en toe van de weg af te gaan
 • Iedereen, van kok tot schoonmaker, wil het hier elke dag beter maken

Welke boerenwijsheden ga jij toepassen?