Teamprestaties verbeteren met behulp van de Myers Briggs Type Indicator (MBTI)

Het belang van goede samenwerking binnen een team is evident. Hele boekenkasten zijn volgeschreven over de werking van teams met richtlijnen, criteria en oefeningen voor het optimaliseren van de synergie. Vertrouwen, goede communicatie, integriteit en eerlijkheid zijn belangrijke voorwaarden. Echter, hoe goed kun je afstemmen op de anderen? Zeker wanneer er duidelijke karakterverschillen zijn is dat niet eenvoudig. In theorie weten we dat mensen met tegengestelde stijlen complementair kunnen zijn maar waarom blijkt het dan zo verrekt lastig om hier in de praktijk vorm aan te geven? Trouwens, hoe goed ken je jezelf en je voorkeurstijlen eigenlijk? De MBTI levert ons in teamworkshops en -trainingen een goed inzicht hierin.

Wat heeft je voorkeur?

Klap maar eens in je handen! En doe dat nogmaals maar dan andersom. Dat voelt vreemd toch? Je kan het prima maar als je de volgende keer weer in je handen klapt val je ongemerkt terug in je voorkeursgedrag. Zo is het ook met onze gedragingen in een team. Onbewust vertrouwen we op onze voorkeursstijl en houden we het meest van samenwerken met anderen die ook deze stijl hanteren.

We kijken in teamsessies naar ogenschijnlijke tegenstellingen in voorkeuren. Ogenschijnlijk, want in praktijk gebruik je beide zijden van het spectrum. Aan één zijde ligt echter je natuurlijke voorkeur.

Laten we eens één van de dimensies eruit lichten. In dit geval Judging versus Perceiving. Beantwoord voor jezelf de volgende drie vragen:

  • Hoe ga je om met deadlines?
  • Wanneer boek je de vakantie en hoe bereid je je op de vakantie voor?
  • Je hebt een IKEA-meubel gekocht, hoe ga je te werk?

Personen met een Judging voorkeur werken graag gestructureerd en planmatig. Ze organiseren en werken systematisch. Collega’s met een Perceiving voorkeur gaan liever wat meer ongedwongen te werk en zij houden hun opties open.Overdreven gezegd heeft iemand met een zeer uitgesproken Judging voorkeur het project eerst helemaal gepland tot de deadline en organiseert de activiteiten zodanig dat er nog voldoende ruimte overblijft om de finishing touch te kunnen doen. De zomervakantie wordt in de kerstvakantie bepaald. Gelijk worden alle bezienswaardigheden die ze gaan bezoeken online bekeken.

Voor het in elkaar zetten van de IKEA-kast lezen we eerst de beschrijving, dan leggen we alle onderdelen in groepjes bij elkaar en bouwen we stap voor stap het meubel op.

De persoon met de Perceiving voorkeur neemt de deadline waar maar gaat eerst nog met andere zaken aan de slag. Echter, in het achterhoofd beginnen zich al plannetjes te ontwikkelen. Vlak voor de deadline wordt er veel enthousiasme en energie drie avonden en nachten doorgewerkt om net op tijd het project op te leveren. Deze persoon kijkt begin juli naar de weersverwachtingen in Europa en beslist of ze overmorgen naar Zweden of naar Italië rijden. Of misschien toch vliegen…

Aan de bouw van het IKEA-meubel wordt gewoon begonnen. Mocht hij/zij vastlopen wordt even met een schuin oog naar de manual gekeken en weer door gegaan.

Hoe zie je dit in teams terug?

Natuurlijk zal ook de Judging voorkeur geleerd hebben dat niet alles in een planning kan worden ondervangen en dat je flexibiliteit moet behouden. En de Perceiving voorkeur weet ook echt wel dat je zaken moet structureren en je tijd moet reserveren. Toch is dit onderscheid in het functioneren van teams heel duidelijk te herkennen. En dat heeft nogal gevolgen.

Stel je voor: de leidinggevende heeft, zonder dat zij het weet, een Judging voorkeur en haar medewerker, met een Perceiving voorkeur, werkt de komende maand aan een project. Halverwege de maand wordt de leidinggevende bloednerveus. “Wat is er met deze medewerker aan de hand? Ik heb nog helemaal geen tussentijdse resultaten gezien of gehoord… Neemt hij het project wel serieus?” Grote kans dat deze leidinggevende de medewerker in de nek gaat hijgen. Aan-/opjagen en misschien zelfs wel micro-managen. Waarom? Omdat zijzelf, volgens haar voorkeursstijl al een helder schema had gehad en al minimaal de helft van dit project af had gekregen.

De Perceiver moet dus leren pro-actief de verwachtingen van de omgeving te managen. De Judger moet durven vertrouwen op de werkwijze van de medewerker.  

Enkele kenmerken van beide dimensies

Judging 

  • Tijd is om zaken gedaan te krijgen
  • Zij beginnen zo snel mogelijk te organiseren
  • Dankzij hun aanpak kunnen ze de nodige energie- en tijdreserves aanleggen die anders verloren zouden gaan.
  • Zij vermijden de stress van zaken op het laatste moment nog moeten doen.
  • A place for everything and everything in its place

Perceiving

  • Tijd is de gelegenheid die er is om te reageren/ werken
  • Zij denken na over zaken, zo lang als mogelijk is.
  • Variatie, onderbreking en nieuwe dingen brengen uitdaging.
  • Kiezen voor een spontane manier om iets te bereiken.
  • One of the advantages of being disorderly is that I constantly make exciting discoveries.

Wil je meer over MBTI en de mogelijkheden voor jou weten neem dan contact op met Rob