8 tips om te complimenteren met impact

Complimenten zijn leuk om te geven en om te krijgen. Toch doen we het niet zo vaak.  De meeste mensen zijn heel snel met vertellen wat niet goed is of beter kan, maar complimenten geven blijkt toch vaak een stuk lastiger. En dat is erg jammer, omdat het een van de mooiste kadootjes is die je kan geven aan een ander. Daarom geven we je 8 tips om nog betere complimenten te geven. Als je deze tips toepast ga je complimenteren met impact. En zoals het spreekwoord zegt “je vangt met stroop meer vliegen dan met azijn”. Richt je dus de komende tijd eens op gedrag wat je wilt belonen in plaats van op alles wat mis gaat. Je zal zien dat als je dat doet het effect veel groter zal zijn en de moeite veel minder.

1. Complimenteer ook (of juist vooral) op inspanning

Volgens wikipedia is een compliment een lovende of vleiende uitdrukking. Vaak als waardering voor een prestatie.

En hier zit precies de valkuil. Iemand heeft iets bereikt of is ergens voor geslaagd en krijgt complimenten. Dat voelt logisch en zit in ons systeem. Het is echter nog veel waardevoller complimenten te geven voor de inspanning. De complimenten zullen de ander extra motiveren in zijn inspanningen en zullen ervoor zorgen dat die persoon de inspanning gaat herhalen, langer doorzet of nog beter zijn best doet. Daarmee vergroot die persoon de kans dat hij succesvol zal zijn (daar mag je dan uiteraard ook weer een compliment voor geven).

2. Start je compliment positief

Je kan nog zo’n mooi compliment willen geven, maar het komt niet (goed) binnen bij de ander als je onhandig start. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “Ik moet je wel een compliment geven…” Of “Ik kan niet anders dan je complimenteren…”.

Dit soort zinnen zal door de ontvanger negatief worden ontvangen. Start dus liever met een zin als “Ik wil je heel graag een compliment geven “ of “Mag ik je een compliment geven”.

3. Maak je compliment concreet

Vaak worden complimenten heel algemeen gehouden. Bijvoorbeeld “Dat was een goede presentatie” of “Jij bent z’n goede medewerker”. Dat klinkt misschien goed, maar het effect op de ander zal veel minder groot zijn dan een specifiek compliment. Door het concreet te maken is het namelijk veel herkenbaarder voor de ander en zal het effect daarmee groter worden. Het geeft de ander erkenning op iets specifieks. Voorgenoemde voorbeelden zouden bv kunnen worden “Dat was een goede presentatie. De manier waarop je voorbeelden gaf maakte het helemaal duidelijk voor me.” Of “Super dat je vanavond langer blijft om het werk af te krijgen.”

4. Geef je compliment als het actueel is

Geef het compliment meteen als het relevant is of gebeurt. Spaar ze niet op voor een ander moment. Bijkomend voordeel is dat een aantal “kleinere” complimenten verspreid over tijd meer effect hebben dan een grote.

5. Geef je compliment belangeloos

Geef het compliment omdat je het opmerkt en het compliment aan de ander wil geven. Gebruik een compliment niet als manier om iets gedaan te krijgen van de ander. Dat is manipuleren en de ander heeft dat meestal snel door. Het wordt een hol compliment. Daarnaast is het gevolg dat daarna elk compliment dat je geeft met argusogen bekeken zal worden.

6. Geef het spontaan

Geef complimenten spontaan. Dit gaat zowel over het moment als over de reden. Als je je compliment direct uit verhoogt het ook de oprechtheid en dus het effect op de ander. De andere vorm van spontaan is omdat jij het complimenteerbaar vindt en niet omdat een ander er om vraag.

7. Herkenbaarheid voor de ander

De waarde van het compliment wordt bepaald door de ontvanger. Zorg dus dat de ontvanger zich er ook iets bij kan voorstellen. Dat hij herkent wat er in het compliment gezegd wordt en dat het ook complimentwaardig is.

8. Maak het compliment proportioneel

Overdrijf of verklein een compliment niet. Dus zorg dat het “gewicht” van het compliment bij de inspanning of prestatie past. Een compliment als “jij bent een super collega” als iemand een kopje koffie voor je meeneemt of “het verslag ziet er wel oke uit” als iemand daar 14 dagen aan gewerkt heeft zullen juist averechts werken.

Als je de bovenstaande 8 tips toepast zul je zien dat het effect van je complimenten groter wordt. Mensen ervaren het als oprecht en worden er blij (of soms zelfs verlegen) van. Daarnaast ga je zelf één van de bijeffecten van complimenteren ervaren. Jij als gever voelt je er ook beter door. Hoe mooi is dat. Dat je met een compliment zowel een ander als jezelf beloont.

Stel jezelf daarom de komende tijd als doel minimaal 3 complimenten per dag te geven. Richt je dus vooral op gewenst gedrag en inspanning en complimenteer daarop. We zijn erg benieuwd welke ervaringen je daardoor bij jezelf en bij anderen gaat ervaren.

Wil je als manager echt impact hebben op het talent van je medewerkers?

We bieden een gratis masterclass aan waar we je helpen om met essentiële vaardigheden het verschil te gaan maken. Echt contact maken, complimenteren en het geven van en ontvangen van feedback en kritiek. Ervaar de details in jouw gedrag waarmee je werkelijk het verschil gaat maken.