In gesprek met John Beumer, HR Manager bij Eternit B.V. in Goor

“Wij doen regelmatig een Jan Bouwtje!”

John Beumer werkt sinds september 2018 bij Eternit B.V., onderdeel van de Etex Group. Fris binnengekomen als HR Adviseur kreeg John al snel de kans om HR Manager te worden. De Etex Group is een grote organisatie waar wereldwijd zo’n 12.000 mensen werkzaam zijn. De Etex Group voert verschillende merken waarvan Eternit, dat zich specialiseert in golfplaten, is gehuisvest in Goor. Business Impact is al ruim tien jaar een gevestigde naam binnen het bedrijf.

John Beumer spreekt vol lof over de Etex Group: “Eigenlijk werk ik in een miniatuurweergave van onze samenleving. Hier is plaats voor verschillende culturen en verschillende opvattingen. Het is een hele prettige organisatie met een fijne sfeer en cultuur. Daarnaast is iedereen erg benaderbaar, tot in de hoogste regionen aan toe. Dat is echt uniek en vind ik persoonlijk interessant. Vroeger was er binnen onze fabriek een duidelijke scheiding tussen ‘kantoor’ en ‘productie’ en had je managers in pakken. Dat is niet fout, maar zorgt wel voor afstand. Tegenwoordig lopen ze in jeans, net als de rest. Mensen durven elkaar aan te spreken en ze durven kritischer te zijn. De scheidslijn is aan het vervagen.”

Iedereen is erg benaderbaar, tot in de hoogste regionen aan toe. Dat is echt uniek.

Verstevigde samenwerking
“Inmiddels werk ik hier al even. Maar ik weet nog goed dat ik in mijn eerste maand al een training van Jan Bouw kreeg. Dat heeft zo’n impact op mij gemaakt. Business Impact en Jan Bouw zijn me altijd bijgebleven. Business Impact is inmiddels een gevestigde naam in het bedrijf. Jan Bouw had voor mijn komst al een goede relatie met mijn voorganger. Nu is de samenwerking nog verder verstevigd met een gestructureerde trainingsaanpak binnen het bedrijf.”

Managementprogramma avant la lettre
John en zijn collega’s hebben diverse open en interne managementtrainingen gevolgd. “Zelf heb ik een externe managementtraining van Business Impact gevolgd. Omdat dat zo goed uitpakte hebben we die training op maat gemaakt en opgenomen in ons first line managementprogramma. Deze aanpak is een concept avant la lettre.” De aanleiding hiervoor was een aanpassing in de organisatiestructuur. De voormannen van Eternit hebben een belangrijkere rol gekregen. Daarvoor werd een gedegen partner gezocht die ze eerstelijns leidinggevende managementvaardigheden kon bijbrengen. “Uiteraard hebben we verder gekeken in de markt, maar we konden niets vinden dat in de buurt komt van Business Impact.”

De voormannen van Eternit kregen meer people management in hun pakket. Daar werd een gestructureerd en doordacht plan voor opgezet. “Alle voormannen werden eerst aan een assessment onderworpen. Hieruit kwamen ontwikkelpunten naar voren. Die hebben we samen met voormannen doorgesproken. Vervolgens vroegen we ze of ze mentaal klaar waren voor een training en of hun gezin ook akkoord ging. Zo’n training kost veel tijd en energie. Als alles op groen stond, schreven we de medewerker in bij Jan Bouw. Belangrijk is dat een training bij het bedrijf past en bij de medewerker, anders werkt het niet.”

Het was precies wat onze voormannen wilden en nodig hadden.

Coaching on the job
De training bestaat uit zes sessies, waarvan drie op locatie en drie online tussendoor om te kijken wat en hoe je dat in de praktijk hebt gebracht. Aangevuld met nog eens drie coaching on the job gesprekken, om de opgedane kennis te borgen. “Ik spreek de voormannen regelmatig en ze zijn laaiend enthousiast. Ze vinden de trainingen praktisch, heel duidelijk en interactief. Het is echt een kunst hoe de trainers van Business Impact niets ontgaat. Alles kan tegen je gebruikt worden in de trainingen, uiteraard op een positieve manier. Het was precies wat onze voormannen wilden en nodig hadden.”

Als we hier een moeilijke situatie hebben, dan doen we een ‘Jan Bouwtje’.
Hoe zou Jan dit doen?

Jan Bouwtje
Als we hier een moeilijke situatie hebben, dan doen we een ‘Jan Bouwtje’. Hoe zou Jan dit doen? Dan pakken we het blauwe Business Impact boekje erbij met de trainingskaarten die je bij een training krijgt. Verschillende teamleiders doen dit ook. Het is mooi om te zien hoe de training is ingeburgerd bij de medewerkers. Een mooi voorbeeld is ook onze teamleider logistiek. Je zag hem tijdens de training veranderen, zowel in zijn manier van doen als zijn manier denken. Ook onze Plantmanager heeft zich de stof helemaal eigen gemaakt. We gebruiken en herkennen de technieken bij elkaar.

Succes gegarandeerd
Op de vraag of John Business Impact zou aanbevelen zegt hij heel duidelijk: “Absoluut! Business Impact is niet de goedkoopste, maar wel echt een van de besten. Hun aanpak en inhoud van de training zijn perfect en sluiten erg goed aan bij onze mensen en doelen. Ze zeggen rake dingen. En wat ook fijn is: alle mensen bij Business Impact spreken dezelfde taal. Het maakt niet uit of Jan komt of een partner. Succes gegarandeerd.”