Angstblog 6: De angst aanpakken

Consistent gedrag en gevoel uitdoven

Dit is alweer de 6e angstblog. Heb je de eerdere blogs gemist lees ze dan vooral in volgorde en begin bij de eerste. Dan zal het je het meeste brengen.

In de afgelopen blogs ben je al aan de slag geweest met je angsten. Vanaf deze blog gaan we vol de strijd aanbinden met onze angsten. We gaan manieren bespreken waarmee je kan zorgen dat je angsten je niet weerhouden van het doen van wat jij wil en jezelf ontwikkelen.

Consistentie

De eerste tactiek werkt voor angsten, maar ook veel breder. Je kan deze gebruiken bij allerlei activiteiten die je wil doen of doelen die je wil bereiken, met name wanneer je niet zeker weet of je het zal gaan volhouden.

Wat je doet is zodra je een besluit neemt dat je iets wil doen dan maak je het zo breed mogelijk bekend. Vertel over je plannen aan collega’s, vrienden en familie, zet het op facebook, instagram enzovoort. Waarom?

Wij willen als mensen graag betrouwbaar overkomen op anderen en daarom zijn we geneigd consistent gedrag te laten. Als we iets zeggen (of nog liever opschrijven) dan willen we ons er dus graag aan houden. Robert Cialdini heeft daarover o.a. geschreven in zijn boek “Invloed”. Echt een aanrader mocht je het niet kennen.

Dus door het tegen zoveel mogelijk mensen te zeggen zal je meer commitment voor je doel hebben. Je zet beter door.

Ikzelf maak vaak gebruik van deze tactiek. Ik weet hoe het werkt, maar het werkt toch. Zodra ik iets nieuws bedenk (bijvoorbeeld toen ik besloot deze blogs te gaan schrijven) vertelde ik het aan diverse mensen. Daardoor was ik veel sterker geneigd het te doen en gebeurde het sneller dan als ik het niet aan anderen verteld had.

Sterker nog. In mijn eerste blog kondigde ik aan dat ik een reeks blogs zou gaan schrijven. Als ik dat vervolgens niet zou doen dan voelt het voor mij dat ik mijn geloofwaardigheid als persoon in het algemeen verlies. Een krachtige motivator om door te blijven schrijven.

Uitdoven van het gevoel

Een andere aanpak bij een probleem, fobie of angst is het uitdoven van het probleem. Om het uit te leggen nemen we als voorbeeld iemand die extreem bang is van spinnen. Door de persoon stap voor stap steeds verder bloot te stellen aan spinnen kan de angst worden weggenomen.

In eerste instantie wordt bv een spin in een ondoorzichtig doosje in dezelfde ruimte als de persoon gezet. Eerst is dat heel eng, maar langzaam wordt het minder eng. Door de persoon elke keer een cijfer voor de angst te laten geven is helder wanneer de angst laag genoeg is voor de volgende stap. Die is dan bijvoorbeeld om de spin in een glazen afgesloten pot in dezelfde ruimte te zetten. Dit zal eerst eng zijn en dan uiteindelijk minder eng worden. Vervolgens mag de persoon op haar tempo dichter naar de spin in de pot. Daarna wordt de deksel er af gehaald en na nog een aantal tussenstappen laat men de spin over de hand van de persoon lopen. Dit kan langere tijd duren (tot weken), maar op die manier wordt de angst voor de spin uitgedoofd.

Zoiets kan je zelf ook doen voor jouw angst. We hebben in de vorige blogs inzicht gekregen in de soort angst. Doel van uitdoving is ervoor te zorgen dat je elke dag de angst ervaart waar je bang voor bent. Op die manier ga je ervaren dat de angst groter is dan de werkelijke ervaring en dat het eigenlijk niets voorstelt.

Maak voor jezelf maar eens een lijst met allerlei situaties waarvan de angst je weerhoudt. Vervolgens ga je elke dag 1 van die dingen doen waarbij essentieel is dat wat je vreest ook echt gebeurt. Dus als wat je doet succesvol was dan voldoet het niet en moet je iets anders doen of de situatie verder verzwaren zodat je voelt wat je vreesde.

Bert heeft angst om te falen. Dus Bert moet situaties bedenken waarin hij faalt. Activiteiten die hij bedenkt zijn bv:

  • Ongetraind een kwart triathlon doen
  • Klusjes in huis doen die hij nog nooit gedaan heeft
  • Een mail schrijven naar zijn krant die geplaatst wordt
  • Onder zijn volgende presentatie uitkomen
  • Korting vragen bij de benzinepomp
  • Enz…

Ook Mariska maakt een lijstje voor haar angst voor afwijzing. Zij komt tot de volgende:

  • Zwaaien naar 3 vreemden terwijl ze in de file staat
  • Vragen of ze voor mag bij de rij bij de supermarkt
  • Haar collega vragen zijn boterhammen met haar te delen in de lunch
  • Een wildvreemde geld vragen
  • Het kaartje van een gekocht kledingstuk afknippen en terugbrengen
  • Enz….

Het worden 2 leuke uitdagende lijstjes. Het mooie is dat door dit te doen je 2 dingen gaat ervaren. Enerzijds hoe die angst die je hebt echt voelt als het gebeurd en anderzijds dat je veel meer voor elkaar krijgt dan je van tevoren bedacht.

Voor verdere inspiratie en informatie over uitdoving verwijs ik je graag naar https://www.rejectiontherapy.com. Hier vind je informatie en ook een kant en klare lijst met mogelijke acties waarop je afgewezen kan worden (en ook kan falen en die je ook bij diverse andere angsten kan gebruiken). Ook kan je hier een kaartspel bestellen met allerlei ideeën.

Succes met alle negativiteit (of juist het gebrek er aan) die je gaat ervaren.